Cigaretten har været et fashion-statement i rigtig mange år, men den dag i dag, ser vi ikke på cigaretten på samme måde som tidligere – faktisk langt fra. Jeg har altid været vild med de traditionelle franske modeller og deres cigaretter, som bringer mig tilbage til en tid, hvor man ikke bekymrede sig om alt alt for meget. Hvis folk ryge i dag, så sker det ikke en gang på en cigaret, men de moderne elektroniske af slagsen (disse), som er blevet voldsomme populære – men dog langt langt grimmere.

2 1

eb1b0ff81275358ea9fc6c2c56fd2fc1 ec337b49069f265e89dd14fb47a88121

Den klassiske cigaret positur, som udkom regelmæssigt i modeblade indtil 2000-2003, omfatter en model i besiddelse af en cigaret væk fra hendes ansigt, afbalanceret fint mellem lange fingre. De lange linjer af modellernes ben/arme har altid været en central del af moden – klassisk modeillustration med lange ben og udstrakte arm med en cigaret, der er med til at præge den slanke arm, er hvad vi kender herfra.

portadaVANITYFAIR47s_cmyk.pdf

Dog har modens fokus altid været på selve cigaretten, men blot det status som en cigaret tidligere har haft. Dette ser vi ved, at man aldrig (/sjældent) ser modellen med cigaretten i dens ”oprindelige” funktion, og således så man aldrig en model i gang med at tage et hiv af en cigaret. Cigaretten er et statement, og blev således benyttet i billederne. Snakker vi om nutidens modeller, så kan man her i flere tilfælde se røgen i/omkring munden, hvor budskabet ikke længere er ”elegance” men derimod benyttet for at “provokere”.

Der er således tale om, at cigaretten har ændre formål i modeverdenen. Men kommer dette fra modellerne, fotograferne eller samfundet? Den provokation som cigaretter har indtaget i modebilledet, er formentlig en ”ide” skab ved samfundet, og senere taget til sig i modeverdenen.

3

For kvinder – især unge kvinder – har cigaretter tidligere haft en konnotation af uafhængighed. En cigaret skaber en luft af selvforsyning: med en drink i den ene hånd og en cigaret i en anden, en kvinde har ikke brug for en mands hånd. En holdning som bestemt ikke er at tillægge cigaretter den dag i dag! Men er dette fordi, at folk har ændret holdning til røgen – eller at kvinder ikke længere er ”undertrykte” og ikke har behov for sådanne et symbol?